Събития

22 март - Световен ден на водата

Всяка година 22 март - Световният ден на водата цели да привлече вниманието на хората от цялата Планета към безценния за живота природен ресурс “питейна вода”, който не е неизчерпаем. Той се отбелязва от 1993 година навсякъде по света, като идеята е да се говори за този общочовешки проблем и отговорното отношение към водата - нейното опазване чиста, както и културата на разумно ползване и пестене, да станат кауза на всички. “ВиК” - Плевен работи по този проблем от години, като приоритет в комуникционната политика на Дружеството са инициативите от образователна програма, насочена към деца от детските градини и ученици от основия курс на плевенски училища, за формиране на отговорно отношение към водата и природата. За наша радост, срещнахме съпричастност към каузата и от директорите, и от учителите навсякъде, където споделихме идеите си. И даже получихме предложения за нови мероприятия занапред, част от които успяхме да реализираме още сега. В празника на “ВиК” - Плевен се включиха възпитаници на: ЦДГ “Кокиче”, СОУ “Иван Вазов”, ОУ “Васил Левски”, ОУ “Д-р Петър Берон”, ОУ “Лазар Станев”.

Започнахме деня с най- малките - децата от ЦДГ “Кокиче”, които показаха в рисунки и с викторина какво знаят за водата през различните сезони и как да я ползваме разумно и да не я пилеем.

По повод Световния ден на водата, “ВиК” - Плевен обяви конкурс за детска рисунка на тема: “Водата е живот” и награди най-добрите художници сред 135-те първокласници на СОУ “Иван Вазов”

Тази година, по повод Световния ден на водата, поставихме началото на една нова спортна инициатива - баскетболна среща между отборите на училищата “Васил Левски” и “Д-р Петър Берон”, която се надяваме да стане традиционна и в нея да се включат и други училища. Награди имаше и за победители, и за победени.

Празникът завърши в късния следобед с открит урок пред родители и близки на учениците от четвърти “а” клас, съвместно с участниците от СИП “Млад природозащитник” и “Здравно образование”. Децата нарисуваха рисунки, подготвиха материали за важността на водата и опазването й чиста. Припомниха също кои са най-важните й качества и свойства, под формата на викторина. И ученици, и гости си тръгнаха удовлетворени от доброто представяне, от правилните отговори и разбира се, от наградите, които “ВиК” - Плевен предостави на всички участници в празника.

Със специална награда тази година беше отличен седмокласникът Благовест Василев, от училище “Васил Левски”, който ни изненада със свой филм-импресия за значението на водата за живота и красотата в природата.

“Водоснабдяване и канализация” - Плевен подари на всички участници в празника по повод Световния ден на водата значка, за съпричастност към каузата за опазване на водата, както и театралната постановка “Куклена фиеста”, на КД Театър “Иван Радоев” – Плевен.