Полезни съвети

Плевен е нашият дом!

Уважаеми клиенти,

Настоящата рубрика има за цел да да привлече вниманието ни към водата – как да я пестим, да я обичаме и ценим. Тук ще намерите добри съвети и любопитна информация за по-ефективно използване на водата, за предотвратяване на течовете, за отглеждане на растенията в двора и т.н като се убедите, че всичко това е по силите на всеки от нас.

Знаете ли, че?

Около 110 литра е дневната консумация на жител от Плевенска област.

Какво включва среднодневната ни консумация?

За пиене – 1,5 - 2 литра.

За готвене и миене – 25 – 30 литра.

При еднократно пускане на водата в тоалетната се изливат от 6 до 12 литра.

Един хубав душ – 30 – 50 литра.

Една вана – между 80 и 100 литра.

Миялна машина – 25 до 40 литра.

Пералнята – 40 – 60 литра.

Как можем да пестим вода?

Наистина ли се налага да пестим водата, дори когато вали достатъчно дъжд? Разбира се, че да! Водата е ценен ресурс и трябва да я използваме разумно. Лесно е, ако знаем как, а това ще ни спести и пари! Опитайте се да правите по едно нещо на ден, което да пести вода. Дори и най-малкото спестено количество е от значение.

Ето и някои полезни съвети:

 • За целия дом

  Уверете се, че в дома Ви няма никакви течове, тъй като в много домове има скрити течове. Отчетете водомера си преди и след период от два часа, през който не използвате вода. Ако показанията на водомера не са същите, това означава, че в дома Ви има теч.

  На всеки 5 години трябва да проверявате дали водомерът Ви отчита правилно. Това може да направите във всяко лицензирано водомерно ателие.

  Затваряйте добре кранчетата на чешмите.

  Поправяйте капещите кранчета, като подменяте уплътненията им.

  Създайте у децата си правилно отношение към нуждата за пестене на водата. Избягвайте да им купувате играчки, които изискват ползването на течаща вода.

  Знаете ли, че…

  Ако кранчето Ви капе със скорост една капка в секунда, за една година може да изразходите повече от 10 кубически метра вода.

 • В кухнята

  Когато миете чиниите, не оставяйте водата да тече непрекъснато. Пригответе си сапунен разтвор в мивката или в друг съд.

  Пускайте пералнята или съдомиялната машина само когато са пълни.

  Не препълвайте чайника, това ще Ви спести и електричество.

  Зареждайте хладилника с питейна вода, вместо всеки път да я източвате от чешмата, докато се изстуди.

  Размразявайте месо, като го слагате в хладилника или в микровълновата фурна, а не под течаща вода.

  Не изхвърляйте вода в канализацията, когато може да я използвате за нещо друго, например за поливане или за чистене.

  Знаете ли, че…

  Всеки път, когато оставяте чешмата пусната без нужда, изразходвате по литър вода на всеки 6-7 секунди.

 • В банята

  Запушвайте мивката, когато се миете. Така ще спестите 10 литра вода при всяко миене.

  Спирайте водата, докато си миете зъбите или се бръснете.

  Изплаквайте устата си с чаша вода.

  Взимайте си душ, не вана - така ще изразходвате три пъти по-малко вода.

  Ако все пак решите да си вземете вана, не я пълнете догоре.

  Избягвайте да пускате казанчето на тоалетната, когато това не е необходимо.

  За да проверите дали казанчето Ви тече сложете вътре безвредна боя. Ако казанчето Ви тече, боята ще се появи до 30 минути. Проверете казанчето си за износени, ръждясали или изкривени части. Повечето резервни части не са скъпи и лесно се намират и подменят. (Пуснете водата веднага след като направите теста, тъй като боята може да оцвети трайно тоалетното казанче).

  НИЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ :

  Малоструен душ.

  Инсталирането на нов, ефективен душ е друг отличен начин да се пести вода в къщи. То е евтино и лесно – и се изплаща за по-малко от 2 месеца. За да се разбере дали има смисъл да се замени съществуващия душ, извършете прост тест.

  Пуснете водата да тече от душа с обикновено налягане и задръжте под душа празен съд от 4 л. Отбележете си колко време ще Ви отнеме да се напълни с вода. Ако Ви отнеме 20 сек. Или по-малко, тогава Вие имате душ, който използва поне 12 л. на минута. Душовете от този тип са основни кандидати за замяна.

  На душове, които са проектирани, с цел пестене на водата, ще им отнеме около 24 сек. Да напълнят кофа от 4 л. Това означава, че струята е по-малка от 10 л. за минута.

  Знаете ли, че…

  Ако си взимате душ всеки ден от седмицата, ще изразходвате толкова вода, колкото за две вани за същия период?

  Тоалетните казанчета изразходват една трета от цялото количество вода, използвана в дадено домакинство?

ТЕЧОВЕТЕ

Отворете си очите и най-вече се заслушайте в шумовете. Има прости начинии средства да ги открием, за да спрем течовете навреме.

ДОБРИ СЪВЕТИ
 • Потърсете съвет от отчетника на района

  Когато минава да измери водоползването, помолете го за съвет, той е професионалист, който може да Ви сигнализира при необичайно голяма консумация. Ако не сте имали допълнителни членове на семейството, отседнали при Вас, ако нищо не оправдава повишена консумация на вода, това означава, че някъде има теч!

 • Заслушайте се!

  Един теч не винаги се вижда, но най-честият случай, когато има изтичане на вода, отчетливо се чува.

 • Направете теста “анти-теч”.

  Проследете консумацията: запишете стойностите на водомера вечерта, а след това и сутринта. Сравнете ги. Ако има промяна, значи има теч. Внимание – през нощта не пускайте машина за пране или миене на съдове, нито пък водата.

 • Водомерът може да замръзне.

  За да избегнем това, можем да го увием с изолационен материал и отгоре с найлон. Или потърсете съвета на отчетника на района – той може да Ви предложи по-добро решение за изолация, съобразено с местните климатични условия.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Проучванията показват, че капещия кран и спуканите тоалетни представляват 5 % от водопотреблението в дома. Течовете са разточителни и скъпи. Всяка неизползвана капка, която изтича по канала е част от сметката за вода и канал. Ако водата е топла, ще платим и за повече енергия. Там, където водата има високо естествено минерално съдържание, течовете изменят цвета на мивките като оставят грозни червени или кафяви петна, трудни за почистване, дори ни принуждават да сменим мивката. За щастие повечето от течовете са лесно установими. Въпросът е да намерим време за тяхната поправка.

Да направим заедно някои сметки:

Чешма, която капе – 4 л. на час прави 35 000 л. на година!

Забравен маркуч в градината – 60 л. на час!

Спукан водопровод – до 80 л. на час!

Внимавайте с тоалетната

Най-големият източник на течове в дома ни е тоалетната. Някой проучвания показват, че 20 процента от домашните тоалетни текат. Най-лесният начин да се провери за такъв теч е да се сипят няколко капки тъмно оцветена течност (например боя за яйца) в тоалетното казанче. Ако водата в тоалетната чиния се оцвети 15 мин. по-късно, при условие, че по време на теста тоалетната на се ползва, то тогава има теч. Магазините за водопроводни инсталации и домакински уреди продават комплекти за подмяна. Комплектът ще се изплати след няколко месеца от намалените сметки за питейна и отпадъчна вода. Потърсете комплект с ясни указания.

Повечето тоалетни течове са причинени от неизправност на клапана. Той се намира в резервоара за вода и обикновено е направен от гума. Подмяната на повредения клапан отнема само 5 мин.

Обикновено тоалетните инсталирани преди 1980 г. използват 15 – 20 л. вода за промиване.

НИЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ:

Малообемни тоалетни

Този вид тоалетни изискват само 6 л. вода. Проучванията показват, че замяната на старата тоалетна с ново водоспестяващо закрепване ще спести характерните за домакинството 30 000 – 80 000 л. вода годишно. Тъй като малообемните тоалетни намаляват сметките за вода, Вие ще откриете, че новите приспособления могат бързо да се изплатят.

Новите тоалетни комплекти наподобяват старите, но с едно важно изключение - резервоарът за вода над тоалетната чиния често е по-малък, а самата чиния побира обикновено по-малко вода. Този вид тоалетни позволяват ефективно използване на водата чрез гравитация или налягане. Безшумни са и често използват чинии със стръмни стени за ускоряване на водата и за избутване на отпадъците надолу в канализацията. Малък недостатък е необходимостта от често почистване с четка за отстраняване на петната.

Навън (градини, цветни или зеленчукови лехи, ливади)

Поставете тор или слама около лехите, за да запазите влагата.

Поливайте корените, не листата.

Никога не използвайте пръскачки.

Поливайте ливадата си рано сутрин.

Поливайте само, когато е необходимо.

Най-лесният начин да се разбере дали тревата се нуждае от вода е да се разходите по нея. Ако останат следи от стъпки по нея, значи е време за напояване. В противен случай, изчакайте един ден. Внимание: постоянното поливане спомага растежа на корените наплитко, което ще изсуши моравата през горещите дни.

Внимавайте да не прекалявате с торенето. Това увеличава нуждата от вода .

Защо да не събирате дъждовната вода за поливане? Можете също да използвате вода, която вече сте използвали в домакинството и която е подходяща за поливане.

Позволете на тревата да расте по-дълго.

По-високата трева се нуждае от по-малко вода. Позволявайки й да израстне на височина 12 – 15 см., тя ще защитава тревните корени от горещото обедно слънце и ще предотвратява изпарението.

Подредба на градината

Можете да пестите вода чрез творческо озеленяване на двора, което изисква по-малко поддръжка, по-малки сметки за вода, но придава живописен декоративен вид.

НИЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ:

Разделете двора си на няколко зони – някои с трева и други влаголюбиви растения, които изискват постоянно поливане, други зони с насаждения, които се нуждаят от по-малко вода, и други зони, които не се нуждаят изобщо от поливане. Разделянето на растенията в зависимост от количеството вода, от което се нуждаят, прави поддръжката много по-лесна. Намаляването на водопотреблението е единствената полза. Не засаждайте трева на дълги тесни секции. Невъзможно е да се пръскат такива площи така, че водата да е насочена само към тревата, особено, ако тревата е в близост до пътека или улица, които се нагорещяват през деня и по този начин ускоряват изпарението на водата.

Знаете ли, че…

Прекаленото поливане не е полезно за растенията. То стимулира растежа на кухи корени и ги прави по-неустойчиви.

Само за един час градинската пръскачка може да изразходи толкова вода, колкото четиричленно семейство за един ден.

Дъждовната вода е по-полезна за растенията от чешмяната.

Готови ли сте за зимата?

Замръзнали тръби и как да се справим с тях :

През зимните месеци ни се обаждат много хора, които не са подготвили домовете си за студеното време. Една спукана тръба в дома Ви може да причини много неприятности, като например замръзване поради лоша изолация. Помнете, че тръбите могат да се спукат всеки ден - дори и на рождения Ви ден или на Коледа, така че си струва да се подготвите предварително.

Можете да избегнете тези проблеми, като вземете някои предпазни мерки и изолирате тръбите си.

Увийте всички тръби с изолационна лента, особено на местата, застрашени от замръзване. Не използвайте материали (като стари килими и др.), които могат да се намокрят и също да замръзнат.

Изолирайте всички врати и прозорци и хубаво ги затворете.

Позволете на топлия въздух от другите части да дома Ви да достига до тръбите.

Не спирайте напълно отоплението, докато сте извън дома си. Това ще предотврати замръзването на тръбите Ви.

Спрете водата към външните чешми, махнете всички маркучи и източете тръбите.

Помолете някой Ваш приятел да посещава къщата Ви докато отсъствате. Така, ако някоя тръба се спука, аварията ще бъде открита навреме.

В случай че тръбите Ви замръзнат, трябва да ги размразите бавно и внимателно.

Ето няколко съвета какво да правите и какво да не правите, когато размразявате тръбите.

Първо направете следното - спрете водоподаването към дома си от спирателния кран.

Ако живеете в жилищен блок, най-вероятно ще намерите спирателния кран в банята до водомера. Ако живеете в къща, разберете къде се намира спирателния кран (най-вероятно в мазето), така че да не Ви се налага да го търсите в случай на авария. (За да не заяжда кранът Ви, го затваряйте и отваряйте един-два пъти годишно).

Отворете най-близкия до замръзналото място кран на чешма, за да освободите парата от топящия се лед.

За да размразите тръбите, използвайте електрически сешоар на най-ниската или средна степен или поставете в близост - но на достатъчно разстояние - до тръбите електрическа печка, като внимавате да не ги затопляте прекалено бързо.

Размразявайте по дължината на тръбата, като започнете от края, който е най-близо до кранчето на чешмата..

Не използвайте директен пламък (като например поялна лампа).

Не оставяйте чешмите да текат или капят. Водата няма да може да се оттича, ако тръбата отдолу е замръзнала.

Канализацията

Имаме нужда от съдействието на всички наши потребители, за да можем да поддържаме канализационната система в добро състояние. Като спазвате простите указания по-долу можете да помогнете за предотвратяването на запушвания и наводнения.

Никога:

не пускайте в канала едри отпадъци, като парцали, хартиени салфетки, памперси и др.

не изхвърляйте битови мазнини и машинни масла в канализацията

не изхвърляйте токсични материали в тоалетната чиния

Забележки, коментари и предложения изпращайте на info@vik-pleven.com