Новини

Ще има ли в близко бъдеще войни за вода

12.10.2006

На фона на все по-честите и мрачни прогнози, че през настоящия век ще се развихрят истински "водни войни" за контрол върху намаляващия живителен ресурс, конфликтът между два шумерски градове-държави преди 4500 години изглежда като обезпокоителен прецедент. Добрата новина обаче е, че войната между Лагаш и Ум за напоителните канали и правата на ползването на водите на реките Тигър и Ефрат е последната, водена от две държави за вода. През последвалите векове съперниците, делящи водите на големи реки, като например Нил, Ганг, Парана и Йордан, са предпочитали да прибягват до компромиси или дори сътрудничество, вместо до мечове и пушки. Така че, ако можем да се доверим на историята, събитията вероятно ще продължат да се развиват по този начин.

"Простото обяснение е, че водата е твърде важна, за да се водят войни за нея", казва Арон Улф, професор от държавния университет в Орегон. "Държавите обаче често стигат до ръба на конфликта заради водни ресурси, след което все пак разрешават различията си по мирен път." От времето на конфликта между Лагаш и Ум, документиран върху каменен надпис и релеф, показващ лешояди, отлитащи с главите на победените войници на Ум в ноктите си, не е водена нито една война за вода, а вместо това са подписани над 3600 международни водни договора. Въпреки това политиците редовно предупреждават, че недостигът на водни ресурси, причинен от експлозивното нарастване на жителите на Земята и промените в климата, може да доведе до нови конфликти, тъй като, особено в развиващия се свят, милиарди хора не разполагат със сигурен достъп до прясна и чиста вода.

"Жестокото съперничество за вода може в недалечно бъдеще да стане причина за конфликти и дори войни", предупреди още през 2001 г. генералният секретар на ООН Кофи Анан.
от Дневник
11 октомври 2006

СЪОБЩЕНИЕ

СЪОБЩЕНИЕ

12.04.2018

Нарушено водоподаване

повече

СЪОБЩЕНИЕ

СЪОБЩЕНИЕ

12.04.2018

Нарушено водоподаване

повече

СЪОБЩЕНИЕ

СЪОБЩЕНИЕ

10.04.2018

Във връзка с отстраняване на авария

повече

СЪОБЩЕНИЕ

СЪОБЩЕНИЕ

30.03.2018

Нарушено водоподаване

повече

СЪОБЩЕНИЕ

СЪОБЩЕНИЕ

29.03.2018

Нарушено водоподаване

повече